Co słychać w naszych szkołach…
Wieści ze Szkoły Podstawowej w Słupie
Święto Babć i Dziadków
22 stycznia w sali wiejskiej w Słupie odbyło się uroczyste spotkanie Babć i Dziadków. Przybyli goście obejrzeli baśń ,,O dwunastu miesiącach” Janiny Porazińskiej przygotowaną przez uczniów kl. I-III i wychowawców – Panie Grażynę Ciesielską, Jolantę Kosman i Marię Żach. Młodsze dzieci z oddziału przedszkolnego przygotowane przez Panią Grażynę Kacprowicz wyśpiewały i wypowiedziały wiele życzeń: „Za wczoraj i dziś – zawsze tak samo, każdym czułym serca uderzeniem i każdym z niego płynącym życzeniem zdrowia, sił i codziennej radości wraz ze słowami największej wdzięczności za wszystkie dla nas trudy i starania składamy dzisiaj podziękowania”. Nie zabrakło też drobnych upominków wykonanych własnoręcznie przez dzieci i słodkich buziaków. W imieniu zaproszonych gości głos zabrał Pan Andrzej Grzelak, który serdecznie podziękował za wspaniałą uroczystość pani dyrektor Beacie Kozłowskiej i nauczycielom.
Wyraził uznanie za zaangażowanie i wkład pracy dla organu prowadzącego Stowarzyszenie Społeczno-Oświatowe „Szansa”.
Dziękujemy wszystkim rodzicom, którzy zaangażowali się w przygotowanie uroczystości.
Bal karnawałowy
23 stycznia 2016 r. w sali wiejskiej w Słupie odbył się szkolny bal karnawałowy. Jest to dzień bardzo oczekiwany przez naszych uczniów, dostarcza bowiem wiele niezapomnianych przeżyć i radości. Salę zdobiły różnokolorowe łańcuchy i balony, które wprowadziły w pogodny nastrój oraz zachęcały wszystkich do wesołej zabawy. Dzieci przebrane w atrakcyjne stroje wcieliły się w różnych bohaterów bajek i filmów. Podziwiać można było wróżki, królewny, czarownice, piratów, policjantów i wiele innych barwnych postaci. Zabawę urozmaiciły konkursy, zwycięzcy zostali nagrodzeni batonikami i cukierkami. Jednym z punktów imprezy był także słodki poczęstunek.
Dziękujemy Państwu Grażynie i Juliuszowi Bartkowskim, Radzie Rodziców i organowi prowadzącemu – Stowarzyszeniu „Szansa” za sfinansowanie upominków dla dzieci i pomoc w organizacji balu.
„Walentynki”
W poniedziałek 15 lutego 2016r. z okazji Dnia św. Walentego Panie Grażyna Ciesielska i Maria Żach wraz ze swoimi wychowankami z klas I i III przygotowały żartobliwe wierszyki o miłości i okazywaniu sympatii. Zorganizowały także pocztę walentynkową do kartek, które zostały wręczone właścicielom na apelu. Poznaliśmy również Najsympatyczniejszego Ucznia i Uczennicę, którymi zostali Zofia Żach z klasy VI oraz Sebastian Szynaka z klasy I – gratulujemy!
„Pasowanie na czytelnika biblioteki”
19 lutego 2016r. w naszej szkole odbyła się uroczystość, na którą pierwszoklasiści przygotowali się od września. Wychowawczyni klasy – Pani Maria Żach – bardzo przyczyniła się do tego, że miłośnicy książek zostali przyjęci w poczet braci czytelniczej. W czasie uroczystości pasowania złożyli przyrzeczenie, że będą wzorowymi użytkownikami biblioteki szkolnej. Uczniowie klasy V wraz z Panią bibliotekarką – Jolantą Jonowską – przygotowali przedstawienie oraz zagadki związane z książkami i baśniami. Wszyscy pierwszoklasiści zdali egzamin wzorowo i od dziś są pełnoprawnymi czytelnikami biblioteki. Otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki ufundowane przez Radę Rodziców.
Wyjazd SP Bryńsk na basen
24 lutego uczniowie z klas IV- VI SP Bryńsk wraz z opiekunami odwiedzili Rypińskie Centrum Sportu, gdzie znajduje się kompleks atrakcyjnych basenów wodnych. Basen to doskonałe miejsce na wypoczynek połączony z aktywnym sposobem spędzania czasu. Uczniowie bawili się świetnie na zjeżdżalni, pływali w basenie, oraz relaksowali się podczas masażu wodnego. To wspaniały sposób na rozluźnienie, odprężenie, relaks i oderwanie się od rzeczywistości. Chodzi nam przecież o to, by być zdrowymi i mieć dobrą kondycję!
EDUKACJA ZDROWOTNA w lidzbarskim gimnazjum
23 lutego w Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi w Lidzbarku odbyło się spotkanie dla uczniów klas:1a,1c,1d,1f,2f i 3c z dietetyczką Karmeną Bartwicką. Spotkanie zorganizowała pielęgniarka szkolna Maria Bojanowska wraz z pedagogiem szkolnym Reginą Trandziuk.
Pani dietetyk podczas spotkania z młodzieżą omówiła piramidę zdrowia i zasady zdrowego żywienia.
U dzieci i młodzieży, zmniejszenie spożycia tłuszczu może nastąpić poprzez ograniczenie spożycia żywności typu fast-food (frytki, hamburgery, cheesburgery, pizza) oraz chipsów ponieważ produkty te charakteryzuje bardzo duża zawartość tłuszczu w granicach 33%- 48%.
Zwyczaje żywieniowe utrwalone w domu i w szkole, przenoszą się na późniejsze życie. Lepiej tak kształtować te zwyczaje, by były zgodne z zasadami racjonalnego żywienia. Przyniesie to korzyść i na etapie nauki szkolnej – uczeń będzie aktywniejszy i sprawniejszy umysłowo, i w życiu dorosłym – społeczeństwo będzie po prostu zdrowsze.